Acció social

Treballem per combatre la soledat no desitjada i l'aïllament social amb l'acompanyament emocional i la participació social. Els volem garantir una inclusió social i millorar la seva salut emocional.

 

Acompanyament emocional


Per aconseguir-ho, cada persona gran rep una visita setmanal i trucades d'una persona voluntària durant dues hores en el seu domicili, residència o centre de dia. Però també hi ha gent gran que sent soledat als hospitals; per això, acompanyem a les persones que no reben visites.

En aquest temps la persona trenca la seva rutina de soledat aïllament i gaudeix de companyia de qualitat. A poc a poc, s'estableix un vincle afectiu i de confiança amb la persona voluntària.

Persona mayor acompañada desde Amigos de los Mayores

Amics de la Gent Gran és una gran ajuda per a mi. Estic molt sola i quan em truquen és un consol. Per això, els hi dono les gràcies per tot; per la companyia de la meva Montse, que ve casa dijous i estic molt contenta amb ella, i perquè em porten a conèixer llocs nous amb les Vacances Amigues.

Adoración Redondo

 

Trucades Amigues: acompanyament telefònic

 

Més enllà de la presencialitat, mitjançant el programa 'Trucades Amigues' acompanyem telefònicament a persones grans que pateixen soledat no desitjada. En un context com l'actual, el telèfon s'ha convertit en un gran aliat que ens permet acompanyar emocionalment a persones grans de tota Espanya d'una forma ràpida i senzilla. De la mateixa manera, el programa facilita la participació voluntària a persones que tenen poc temps o que tenen dificultat per a desplaçar-se a llocs on poder desenvolupar la seva acció voluntària.

 

Activitats de socialització


Hem de fomentar espais de socialització i una xarxa de contactes mitjançant activitats lúdiques per augmentar la seva participació i subratllar el seu valor social. A més, el treball que fem amb altres entitats els permet participar en més projectes comunitaris i crear una xarxa social més forta. Si aconsegueixes que una persona gran surti de casa seva, aconsegueixes insuflar-li la il·lusió per assistir a una festa, taller o activitat. És una oportunitat ideal per trencar la seva soledat, redescobrir el gust de fer amistats i adonar-se que mai han molestat.

Per a elles, els dies més complicats són els que compartien amb la seva família i amistats. Els records dels éssers estimats que ja no estan, els moments d'alegria al voltant d'una taula o la màgia de compartir les tradicions ara són records buits que agreugen la soledat i la nostàlgia. Per això, volem gaudir amb elles les festes i recordar-los que a moltes persones els importen.

  • Barris Amics. La prevenció de la soledat de la gent gran a través de les relacions d'amistat i de les xarxes de suport veïnal és essencial. Per això, a Aragó tenim el projecte Barris Amics, fonamentat en el treball comunitari i en xarxa amb les altres organitzacions i recursos del barri.
  • Actes culturals i tradicions: Les Falles, Sant Jordi, Sant Joan i el dia de Nadal són dates assenyalades, dies especials durant els quals volem gaudim plegats de festes i actes que allunyen a les persones grans de la seva soledat, mentre les fan partícips de nou de les tradicions que ens han transmès.
  • Estiu en Companyia: l'estiu i, especialment, la temporada de vacances, és un dels moments més importants de l'any en què cal ser al costat de les persones grans. Mitjançant un programa d'activitats, trobades i sortides, creem espais de convivència, d'oci i recuperació anímica. Els permet sortir dels seus domicilis, gaudir de tallers i activitats, establir nous vincles d'amistat i compartir vivències, allunyant-les d'un estiu en el qual la seva soledat contrasta amb les vacances de la resta de la ciutadania.
  • Activitats i sortides: organitzem activitats, tallers i sortides a les ciutats i barris en els quals actuem, facilitant l'accés de la gent gran al lleure i la cultura de la seva zona. Aquestes experiències són l'excusa per intercanviar punts de vista, anècdotes i inquietuds amb diferents persones que, tot i la proximitat dels seus domicilis, no es coneixen.

    Un dels exemples més simbòlics són els tallers i les trobades que s'organitzen en el marc del projecte 'La bufanda de la iaia', amb el qual unim solidaritat, amistat i artesania. L'objectiu és crear un espai de socialització, tot i que en realitat va més enllà: dona valor a la gent gran, les apodera, es fomenta el traspàs de coneixement i l'intercanvio intergeneracional i facilita vies de participació solidària, a la vegada que es recapten fons per a la lluita contra la soledat no desitjada.
     
  • Tertúlies a domicili. Per a totes aquelles persones que no poden sortir de casa per qüestions de mobilitat, hi ha grups de tres o quatre persones voluntàries i/o grans que visiten a la persona gran a la seva llar i passa una bona estona acompanyada.