1 d'octubre: il·luminem la soledat de les persones grans

Imatge
Dia Internacional de la Gent Gran
  • L’1 d’octubre es va celebrar a tot el món el Dia Internacional de la Gent Gran, i des de la fundació ens vam mobilitzar per fer un homenatge a totes les persones grans i reivindicar la defensa dels seus drets.

  • En aquest context, vàrem il·luminar la Sagrada Família com a acció simbòlica que pretenia visibilitzar la soledat no desitjada i l’edatisme present en molt àmbits de la societat.

  • A més, vàrem demanar públicament un canvi en la definició de “vellesa” de la RAE, i vam fer una crida a la participació ciutadana per aconseguir-ho

 

El passat 1 d’octubre es va celebrar el Dia Internacional de les Persones Grans, una data fixada al calendari per l’ONU l’any 1990 que té com a objectiu retre homenatge i donar visibilitat internacional a les persones grans, així com posar el focus en els reptes socials que afronta la nostra societat per tal de garantir els seus drets. 

Il·luminem la Sagrada Família
per posar llum a la soledat

Amb motiu d'aquesta celebració, vam organitzar un seguit d'activitats per informar, sensibilitzar i mobilitzar a la ciutadania. L'acció més simbòlica i visible va ser la il·luminació de la Sagrada Família amb el color blau d’Amics de la Gent Gran, una iniciativa que pretenia, precisament, visibilitzar la situació de soledat i l’edatisme que pateixen milers de persones grans al nostre país i la urgent necessitat de combatre-ho des de tots els àmbits. 

Volem que aquest 1 d’octubre hagi estat un punt d’inflexió que contribueixi a revisar el model d’atenció a les persones grans, i a aconseguir una societat millor i més justa que garanteixi els drets de totes i tots, independentment de la nostra edat.

A banda d’il·luminar una icona reconeguda internacionalment com és el temple de la Sagrada Família, davant de la façana del naixement vam dur a terme diferents activitats al llarg de tot el dia amb l’objectiu d’informar, sensibilitzar i mobilitzar a la ciutadania. Amb aquest mateix objectiu, a altres municipis del territori es van organitzar activitats amb persones grans i voluntàries de l’entitat que es van sumar a la celebració d’un dia tan especial i significatiu. 

Dia Internacional de la Gent Gran
Ferran Taberner

Comencem a reescriure la vellesa

Una altra de les accions principals que es van realitzar, i per la qual es va demanar la participació ciutadana, és la recollida de signatures de suport per aconseguir canviar la definició de “vellesa” que figura a RAE (Real Academia Española)

Vejez 
1. f. Cualidad de viejo. 
2. f. Edad senil, senectud. 
3. f. Achaques, manías, actitudes propias de la edad de los viejos. 
4. f. Dicho o narración de algo muy sabido y vulgar. 

En el marc de la celebració de l’1 d’octubre i de la il·luminació de la Sagrada Família, vam fer una crida a tota la societat perquè reflexioni sobre el contingut d’una definició que considerem discriminatòria i no fa justícia a la diversitat de les persones grans i a la seva gran contribució a la societat. Moltes persones van poder contribuir a aquest canvi de definició signant a la pàgina web de la campanya reescrivimlavellesa.org, un petit gest que ajudarà a combatre els estigmes i els prejudicis que afecten les persones grans. 

Compartim el reportatge que va emetre TV3 sobre la campanya "Reescrivim la Vellesa".

Dia Internacional de la Gent Gran
Juliana dos Santos

Soledat no desitjada:
repte de present i de futur

Des d’Amics de la Gent Gran, vàrem tornar a alçar la veu amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran per posar de relleu una problemàtica creixent que afecta milers de persones grans: la soledat no desitjada. Segons dades de l’Enquesta Contínua de Llars de l’INE corresponent al 2020, a Espanya hi ha 4.822.000 persones vivint soles (340.000 a Catalunya. Font: IDESCAT) de les quals un 44% tenen més de 65 anys. L’augment respecte al 2019 és del 6’1%; el major increment anual en tota la sèrie històrica de l’INE. 

Segons els experts, aquesta tendència seguirà en els propers anys com a resultat, entre altres factors, de l’augment de l’esperança de vida, d’un major nombre de ruptures de parella abans de la jubilació i que cada vegada més persones arriben a l’etapa de la vellesa sense parella. Aquests elements afavoreixen el risc d’aparició de soledat no desitjada, i situa aquest fenomen com a un dels principals reptes socials i polítics, presents i futurs, que haurem d’afrontar com a societat.

COVID-19, gent gran i soledat

La pandèmia ha deixat al descobert com d’invisible i d’amagada està la gent gran i l’edatisme - discriminació per raons d’edat – existent en el nostre dia a dia. 

Durant la pandèmia, les persones grans han estat el centre d'atenció, per la seva major vulnerabilitat davant de l’impacte del virus, però també pels prejudicis i els estigmes associats. S'han produït situacions de vulneració de drets, han patit discursos i mesures edatistes, i s'ha tendit a projectar una imatge de les persones grans que no es correspon amb la seva diversitat. D'altra banda, la situació de pandèmia ha fet aflorar la tensió existent que ja es vivia en el sistema de cures i atenció a la gent gran.

Segons l'informe "L'impacte de la COVID-19 en el sentiment de soledat no desitjada de la gent gran" realitzat per l’Observatori de la Soledat d'Amics de la Gent Gran, el 41% de la gent gran manifesta un augment del seu sentiment de solitud durant la pandèmia, i fins a un 59% s'ha sentit més vulnerable. Cal reflexió crítica, unir esforços i compromís per part de tots els actors per evitar que es repeteixin situacions com les que han viscut les persones grans en els darrers mesos. 

Moviment global i transversal 

El passat 1 d’octubre, com hem fet des de 1990, vam tornar a posar tots els nostres esforços en donar visibilitat a la soledat que pateixen milers de persones al nostre país i en sensibilitzar tota la societat sobre la necessitat de fer-hi front, des de tots els racons del planeta. 

Les accions organitzades es van sumar a les iniciatives que van dur a terme les entitats de la Federació Internacional, de la qual formem part, juntament amb organitzacions de França, Alemanya, Irlanda, Suïssa, Polònia, Romania, Canadà, Mèxic i Estats Units. 

Amb totes elles, vam celebrar aquest dia alçant la veu i reivindicant la defensa dels drets de les persones grans!

Dia Internacional de la Gent Gran
Ferran Taberner
Dia Internacional de la Gent Gran
Ferran Taberner
Dia Internacional de la Gent Gran
Ferran Taberner

 

Compartir

Articles relacionats